mandag den 16. maj 2011

Sex og synshandicap

Når personer med handicap, og især personer med kognitive handicap modtager seksualvejledning, er det tit en god idé at bruge visuelle materialer. Med visuelle materialer bliver det lidt lettere at forklare, f.eks. hvad de forskellige dele af menneskekroppen hedder og hvor de sidder. Det er også lidt lettere at forklare, hvordan et samleje foregår, hvis man kan understøtte forklaringen med nogle tegninger, billeder eller en film.

blog.chakabox.com/2010/01/porn-for-blind_06.html
Det bliver straks sværere at bruge visuelle materialer, når dem der skal modtage seksualundervisningen har et synshandicap eller er helt blinde. For at løse denne gåde, har Ingen barrierer talt med en ung blind mand, for at høre hvordan han modtog seksualvejledning da han gik i skole.

Kristian fortæller, at han gik i en almindelig folkeskoleklasse som ung. Da det var ved at være tid til seksualundervisningen fik klassen en ung kvindelig lærer, som var meget engageret i klassen og dygtig til at undervise og inddrage Kristian. Hun insisterede på, at Kristian også skulle have noget ud af seksualundervisningen, hans synshandicap til trods. Hun var klar over, at han ikke kunne modtage undervisningen på samme vilkår som hans klassekammerater, og hun tog derfor på indkøb i en lokal sexbutik. Her fandt hun en kunstig skede og en penisattrap, begge i naturtro materialer, som Kristian kunne prøve at mærke på. På den måde fik han via ”taktile modeller” en større forståelse for mandens og kvindens kønsorganer og det var også muligt at ”føle” hvordan et samleje kunne foregå, så han kunne få en seksualundervisning, der tilsvarede hans klassekammeraters.

”Kristian” ønsker at være anonym og navnet er derfor opdigtet.

Videncenter for Synshandicap har også undersøgt udfordringen og har derfor i Nyhedsbrev nr. 2 fra 2010 en artikel om seksualundervisningen til unge synshandicappede. Se artiklen her

OBS:

Videncenter for Synshandicap er fra 1. januar 2011 lagt sammen med en række andre videnscentre i det fælles Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri (VIHS) under Servicestyrelsen. Se mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar