torsdag den 5. maj 2011

Hjælperens dilemmaer

SUMH afholdt 1. marts 2011 en temaaften om kærlighed, seksualitet og unge med handicap. Som et tidligere blogindlæg beskriver, var det en aften, hvor flere spændende emner var oppe at vende i debatten. I dette indlæg vil vi behandle et af de emner, som var oppe, nemlig de dilemmaer hjælperen kan opleve i mødet med den unge handicappedes seksualitet.

På temaaftenen blev deltagerne bl.a. bedt om at tage stilling til og afgøre om de var enige eller uenige i følgende udsagn:

- En hjælper bør kunne assistere en person med handicap i seksuelle situationer, eksempelvis hjælpe personen tilrette til samleje eller påsætte kondom eller pessar.

- En hjælper bør kunne assistere en person med handicap i forhold til at formidle kontakt til og praktisk assistance i forbindelse med besøg hos en prostitueret.

- En hjælper bør tilsidesætte sine egne etiske, moralske og religiøse opfattelser, hvis personen med handicap beder om hjælp til mere specielle, pikante eller grænseoverskridende opgaver (inden for lovens grænser!).

Til hvert af de ovenstående udsagn rejser sig flere andre spørgsmål:

- Er der f.eks. forskel på at sætte et uridom og et kondom på? Det sidder jo samme sted?

- Er der forskel på at hjælpe en bruger til en massør eller til en prostitueret? Begge er lovlige erhverv og begge er med til at løse op for spændinger?

- Skal en hjælper også kunne klæde en mandlig bruger i frækt dametøj fra top til tå, hvis han beder om det, men det strider mod hjælperens egne holdninger?

Der findes nok ikke entydige svar på ovenstående spørgsmål og svarene vil variere fra person til person. Hvis den unge med handicap har brug for hjælp til at udleve sin seksualitet kan det dog være vigtigt at få taget stilling til nogle af ovenstående udsagn allerede inden ansættelsen af hjælperen, så hjælperen har mulighed for at sige til eller fra inden ansættelsen. Samtidig vil det også være med til at skabe klare retningslinjer mellem brugeren og hjælperen. Måske kunne det være en fordel at skrive ned specifikt hvad brugeren har brug for hjælp til på det seksuelle område i en jobbeskrivelse, så det er en helt klar aftale mellem brugeren og hjælperen, der ligger til grund for ansættelsen.

Men hvad mener vores læsere? Skriv gerne nogle kommentarer til dette indlæg og lad os se om vi kan få skabt lidt debat om hjælperens rolle, rettigheder og forpligtelser, så vi alle kan blive lidt klogere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar